Projekt Mikroplastika je končan

Facebook
LinkedIn
Projekt Mikroplastika

Aprila se je končal 1,5-letni mednarodni projekt evropskega programa Erasmus+ »Mikroplastika-jutrišnji makro problem (MicPlaPROB)«, ki je obravnaval aktualno okoljsko tematiko današnjega časa – mikroplastiko. Danes jo srečamo že na vsakem koraku in tako mikroplastiko upravičeno imenujemo tudi novodobno okoljsko onesnažilo. Projektni partnerji so prepoznali potrebo po izboljšanju ozaveščenosti mladih glede problematike mikroplastike, in se hkrati zavedali, da lahko s svojimi znanji na raznolikih področjih pripomorejo k temu, da o tem problemu začne razmišljati čim več ljudi.

In res je bilo tako…

Slovenska ideja podjetja Dermol svetovanje iz Litije s strokovno podporo Fakultete za varstvo okolja iz Velenja je bila med slovenskimi srednjimi šolami in visokošolskimi organizacijami zelo dobro sprejeta.  V sodelovanju z italijansko nevladno organizacijo CSIG iz mesta Taranta je ideja dosegla tudi širši krog mladih, saj so v projektu sodelovali tudi dijaki šole Liceo scientifico »Giuseppe Battaglini« Taranto – Italy.

»Ob branju hčerine seminarske naloge na temo mikroplastike smo se prav zgrozili. Razmišljali smo, da najverjetneje tudi drugi ljudje o tem vedo čisto premalo, zato smo pomislili, da bi lahko preko programa Erasmus+ osvestili širšo javnost, še posebej pa srednješolsko mladino. Povezali smo partnerje iz Slovenije in Italije ter zasnovali projekt, katerega zaključni del je bilo  tekmovanje v pripravi najboljšega videa na temo Svet brez mikroplastike. Že prej smo vedeli, da je mladina zelo spretna v digitalnih tehnologijah in da imajo mladi odlične ideje, ampak kljub temu smo bili nad odzivom res pozitivno presenečeni. Presenetilo nas je tako število oddanih videov, kot tudi izvedba, kakovost in izvirnost. Res so odlični! Na podlagi teh izkušenj pripravljamo tudi nadaljevanje oziroma razširitev projekta o mikroplastiki ter upamo na najbolje,« je povedala koordinatorka projekta Alenka Dermol.

Projekt je bil usmerjen predvsem v izboljšanje ozaveščenosti glede problematike mikroplastike med mladimi, učitelji in izobraževalnimi ustanovami. Dijakom, študentom in učiteljem so izvajalci ponudili zanimive interaktivne spletne webinarje, kakovostno učno gradivo, ki ga bodo lahko uporabljali v šolah kot kurikularni ali obšolski učni vir.

Projektne aktivnosti so zaključili s posebnim tekmovanjem v pripravi najboljšega in najbolj kreativnega videa na temo »Svet brez mikroplastike«. Na natečaju je sodelovalo kar 34 videov, 26 iz Slovenije in 8 iz Italije, ki jih je pripravilo približno 100 tekmovalcev. Zmagovalni video, ki je prejel najvišjo oceno na podlagi mnenj strokovne komisije in je na YouTube kanalu projekta zbral največ všečkov, so ustvarili dijaki Gimnazije in Srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Avtorji zmagovalnega videa so Maks Gluvić, Tilen Sadar in Mohamed Murad, vodila jih je mentorica prof. Rafaela Kožlakar.

»Priznam, da me je odziv dijakov presenetil, saj so bili najbolj aktivni tisti, ki pri rednih vsebinah kemije ne izstopajo. Menim, da je to zato, ker so tukaj lahko uporabili in predstavili znanja, ki jih sicer pri rednem pouku ne morejo. Skupina dijakov, ki je na natečaju zmagala, se je projektu pridružila šele pri izdelavi videa, torej so v preučevanje vsebin vložili kar precej truda. Z izborom teme so me presenetili in hkrati navdušili, saj so se je lotili zelo resno. Skupina je sedaj še bolj povezana. Veliko truda so fantje vložili tudi v promocijo videa, torej sam marketing, kar je zagotovo ena izmed veščin, ki jo bodo potrebovali tudi kasneje,« je povedala Rafaela Kožlakar in oddala, da je bilo sodelovanje pri projektu odlična priložnost dijakom ponuditi možnost pridobivanja znanja o vsebinah, ki jih sicer pri kemiji ne obravnavajo. 

Dijaki zmagovalnega videa so ob prevzemu glavne nagrade povedali, da so se v okviru projekta naučili veliko novega. Priznali so, da jih je dejstvo o obremenjenosti okolja z mikroplastiko, ki nas obkroža in vse bolj tudi ogroža, presenetilo. Poleg pridobljenega znanja pa jim največ pomeni povezanost, ki so jo v času sodelovanja zgradili med seboj.

Mednarodni zaključni dogodek vseh projektnih partnerjev, kjer so razglasili rezultate tekmovanja v pripravi najboljšega videa je bil marca letos v spletnem okolju. 19. aprila pa so se sodelujoči spoznali še v živo. V Woop Areni Ljubljana so dijakom slovenskih  ekip pripravili nepozabno zabavo in slavnostno podelili nagrade.

Več zanimivosti o mikroplastiki in projektnih aktivnostih lahko najdete na spletni strani projekta Mikroplastika danes.

Dodatne Informacije na: alenka@dermol.si in anja.bubik@fvo.si

BI ŽELELI PREBRATI ŠE KAJ:

Vam lahko pomagamo?

Z veseljem se lotimo gradnje vaše spletne prisotnosti.

Alenka Dermol

Pomaga podjetnikom ustvariti spletno prisotnost in jih naučiti, kako si lahko sami pomagajo s spletnim marketingom. 

Najnovejše objave

Facebook

High Ticket Sales Funnel badge
WP Elevation badge
Care plans badge
DERMOL Digital Business Solutions
Scroll to Top